Maia fara gluten

Intotdeauna am crezut ca e foarte greu sa pornesti o maia de la zero. Deoarece aveam nevoie de maia fara gluten si nimeni in jurul meu nu avea asa ceva, m-am hotarat sa incerc singura. Dupa numai doua zile sarutam de bucurie borcanul plin de bule. Il vedeti si voi in imagine, o poza proasta facuta in euforia izbanzii. Morala? Trebuie sa incerci ca sa afli daca e greu sau usor....

Ingrediente: faina integrala de orez, apa plata filtrata, 1 frunza varza rosie, 1 borcan curat cu capac, multa dragoste si rabdare.

Am pus in borcan frunza de varza rupta in vreo 3 bucati impreuna cu o ceasca de apa si una de faina de orez. Peste 12 ore am adaugat o ceasca apa si una de faina de orez. Am amestecat bine cu o lingura de lemn. Borcanul a stat tot timpul la temperatura camerei, adica vreo 20 grade. La fiecare 12 ore am hranit maiaua cu o ceasca de apa si una de faina de orez. Pe blogul unde am gasit acest procedeu se spunea ca in maxim 5 zile obtii maiaua. A mea era gata dupa 2 zile. Cand maiaua e gata se scot bucatile de varza din borcan.Am folosit o parte din aceasta maia pentru paine cu gluten. De fapt am folosit-o ca maia-mama, am hranit-o de doua ori cu faina normala si apoi am facut paine cu ea. S-a comportat impecabil.

Adauga un comentariu

Comentarii (6)

  • Vizitator (cornel)

    In ce proportie ati hranit maiaua-mama cu faina si cu ce faina.Va multumesc.

  • i-a raspuns lui: cornel

    Am folosit faina de orez. Am adaugat o ceasca de apa si una de faina, apoi am reglat densitatea astfel incat sa fie la fel de vascoasa ca o maia obisnuita, cu gluten. Am folosit-o si pentru aceasta paine:
    http://ghidulvegetarianului.ro/index.php/retete/ovolactovegetariene/paine/590-paine-cu-maia-fara-gluten

  • Vizitator (Doriana)

    Pot sa folosesc varza alba in loc de varza rosie?

  • i-a raspuns lui: Doriana

    Nu am incercat, dar nu vad de ce sa nu mearga si cu varza alba.

  • Vizitator (Cornelia)

    Maiaua mama se pregateste numai cu faina integrala sau merge si normala. De orez?

  • i-a raspuns lui: Cornelia

    Se poate pregati cu orice fel de faina.

Informaţii în completare