Interviu Raluca Trimbitasu

Probabil ca va intrebati cine este Raluca. Nu-i o vedeta, este un om obisnuit, dar cu o poveste extraordinara care poate fi model de vointa si determinare pentru multi dintre noi. Va las sa-i descoperiti povestea citind interviul de mai jos.

Cum ai devenit vegetariana si cand s-a intamplat asta?

Am devenit lacto-ovo-vegetariană convinsă acum 12 ani, când am luat hotărârea să nu mai mănânc nimic care a avut mamă şi tată. Iubesc foarte mult animalele, sufăr pentru că ele trebuie să fie chinuite şi omorâte ca să le mâncăm noi. De când eram mică, am avut o repulsie faţă de carne, mâncam la masă, dar atunci când părinţii mei nu erau atenţi aruncam uneori carnea după un dulap. O găsea mama la câteva zile, uimită că tot fac mereu acelaşi lucru. Ce pot să spun este că în momentul de faţă, deşi gătesc familiei mele cu carne, nu simt nevoia să o gust absolut deloc. Îmi este foarte bine aşa cum sunt şi trăiesc. Ouă şi lapte eu consum, din două motive: îmi plac foarte mult şi nu trebuie să omor găina ca să facă ouă şi nici nu chinui vaca să producă lapte.

Ai avut vreodata probleme de sanatate datorate acestui stil de viata?

Problemele mele de sănătate care au apărut în urma trecerii la o viaţă fără carne au fost creşterea în greutate, deoarece aveam tendinţa să mănânc mai multe dulciuri sau prăjeli sau mai mult cantitativ din orice. Dar nu stilul de viaţă este vinovat, nu lipsa cărnii mi-a pus mai mult în farfurie, sau din cauza asta mâncam câte o tavă de prăjituri, ci din cauza lipsei autocontrolului alimentar, lipsa voinţei de a mă opri atunci când îmi terminam porţia. Analizele mi le fac regulat, sunt foarte bune, chiar şi când eram obeză analizele de sânge erau bune (atunci altele erau problemele). Problemele de sănătate apar atunci când faci excese, de orice fel, şi am învăţat că trebuie să fiu atentă la orice mănânc, că nu trebuie să mănânc  nici cinci avocado, doar că sunt fructe, pentru că au multe grăsimi şi multe calorii. Măsură în toate şi sănătatea nu te părăseşte.

Cum te-ai simtit in timpul sarcinilor si ce parere au avut medicii despre sarcina si vegetarianism?

De la început vreau să spun că nu sunt genul de persoană total obsedată de anumite lucruri. M-am gândit că atunci când o să fiu însărcinată, dacă o să am celebrele pofte (care între noi fie vorba sunt o mare exagerare), o să îi dau bebeluşului din burtică ce doreşte. Chiar dacă asta însemnă să gust carne sau alt produs de origine animală. La toate cele trei sarcini, am avut norocul unor  perioade frumoase, minunate, fără pofte absurde. Sarcinile au venit după 30 de ani, primele două după tratamente intense,  aşa că fiind destul de matură şi dorindu-mi enorm copiii,  am trecut cu zâmbetul pe buze peste toate neplăcerile mici sau mari ale acestei perioade. M-am simtit minunat însărcinată fiind, la primul copilaş, un băieţel,  am luat 10 kilograme, el s-a născut la termen cu 3,4 kg, la următoarea sarcină am luat 8 kilograme şi fetiţa s-a născut cu 2,9Kg (născută prematur la 36 săptămâni), iar a treia fetiţă s-a născut tot la 36 săptămâni cu 3,09 kilograme şi în timpul sarcinii am luat 7 kilograme. Sarcinile au fost urmărite de acelaşi doctor: domna doctor Alina Dascălu. Un om minunat, care puţin reticientă la început mi-a zis că îmi dă un set complet de analize, ceva mai amănunţite ca să se lămurească dacă am carenţe de vitamine, minerale sau proteine  în organism. La vederea rezultatelor, a rămas plăcut impresionată să observe că după cum îmi amintesc că a spus: ”sunt analize mai bune decât ale unei persoane care consumă carne”. Tot ce mi-a recomandat în sarcină au fost vitamine prenatale, acid folic, magne B6 în ultima perioadă, la o lună înainte de naştere zece zile de calciu. Diversele medicamente pe care am fost nevoită să le iau, au fost pentru fixarea sarcinii şi pentru a ajunge la final cu bine, din cauza unor probleme care nu aveau legătură cu stilul de alimentaţie. 

Copii au avut probleme? Ai nascut natural, ai alaptat mult, totul a fost ok?

Toate naşterile au fost naturale, copiii s-au nascut bine, primii doi au primit la scorul Apgar nota 9, cea micuţa deoarece a avut nişte probleme cu un icter patologic care a apărut la câteva minute de la naştere a luat nota 8. Copiii sunt sănătoşi, cresc foarte bine, au acum 4 ani, 2 ani si 1 an. Se dezvoltă perfect din punct de vedere intelectual, fizic şi psihic. Pe băiat, l-am  alăptat până la 8 luni, când s-a  autoînţărcat, pe mijlocia doar 4 luni jumătate pentru că după aceea am rămas însărcinată cu cea mică, iar pe cea mică 4 luni (am pierdut laptele din nişte motive personale şi stresante pentru organismul meu). Ce pot să vă spun, este că nu carnea este cea care face ca laptele mamei să fie bun, sau să se producă. Produceam foarte mult lapte, uneori peste capacitatea  copiilor de a manca, laptele era foarte gras şi nutritiv, aveam perioade în care copiii creşteau peste un kilogram pe lună. Fiecare mamă este liberă să hotărască ce crede că este mai bine pentru puiul ei. Deşi, cât am alăptat m-am îngăşat foarte mult, dacă ar fi să o iau de la capăt aş face acelaşi lucru, adică mi-aş alăpta puiul până aş rămâne fără lapte, aş fi mai relaxată şi mai sigură pe mine că îi ofer copilului tot ce e mai bun pe lume.

Familia ta este vegetariana?

Familia mea nu este vegetariană. Eu le gătesc meniuri cu carne, peşte, dar am grijă să nu le lipsească legumele si fructele de la  masa zilnică. Copiii mei or să hotărască singuri pentru ei ce drum vor să urmeze, având un exemplu de meniu fără carne (mami a lor) dar şi un exemplu de meniu cu multă carne (tăticul lor). Niciodată nu am încercat să schimb pe nimeni, să conving pe nimeni că mâncatul sănătos presupune lipsa cărnii sau că ceea ce fac eu este foarte bine. Fiecare este liber să aibă în farfurie ce îi place, ce îi face bine şi ce doreşte. Cum eu aveam pe 14 martie 2012,  102 kilograme, vegetariană fiind, şi am reuşit, cu acelaşi stil de viaţă să slăbesc,  acum am 54 kilograme, nu am cum să spun că dacă eşti vegetarian trebuie neapărat să fii slab. Doar că meniu cu carne sau nu, trebuie să avem grijă la greutate.

Ce parere a avut nutritionista care te-a ajutat sa slabesti despre vegetarianism?

Faptul că am cerut ajutorul unui nutriţionist, să mă ajute cu sfaturi pentru a slăbi, a fost una din cele mai bune decizii din viaţa mea. Facem câteodată greşeli pentru că aşa suntem obişnuiţi de mici,  aşa am auzit noi sau am citit în diverse reviste. Doamna doctor nutriţionist la care merg regulat, a adaptat meniul meu la plăcerile mele culinare, la stilul meu de viaţă şi chiar la post (când este cazul). Cred că altfel nu reuşeam, dacă aveam numai restricţii sau dacă îmi spunea clasica replică: ”termină cu prostiile şi mănâncă nişte carne”. Eu aveam săptămânal în meniu: mămăligă, pâine, paste, orez, cartofi. Este adevărat că în cantităţi foarte mici, dar mă obişnuisem să mă mulţumesc cu cât mi se propunea. Aşa, am reuşit în mai puţin de 8 luni să slăbesc încontinuu, fără nici o stagnare, 48 kilograme. Am făcut sport acasă, după DVD-ul lui Carmen Brumă (tare mi-aş dori să o cunosc personal şi să pot să o strâng în braţe să pot să îi mulţumesc că s-a gândit să înregistreze  acel DVD). Poate că sportul m-a ajutat, poate şi moştenirea genetică, dar ţinând cont că am dat jos ”un om de pe mine„ nu am piele care să atârne. Mai am de lucrat la fermitatea unor zone ;) dar eu mă consider mai mult decât mulţumită de cum am ajuns să arăt. Trebuie să luăm în calcul că după trei sarcini, trei naşteri, trei etape de alăptare, nu mai sunt toate chiar la locul lor, dar în ansamblu, acum la 35 de ani, arăt mai bine decât la 20. 

Acesta a fost interviul cu Raluca si astfel ati aflat povestea ei. Daca vreti sa aflati mai multe despre ea, despre meniul ei zilnic puteti sa o cititi pe blogul ei www.ralucuta.ro Pentru a vedea schimbarea uimitoare pe care a produs-o in doar 8 luni, atasez o poza din luna martie a acestui an.

 

 

 

Adauga un comentariu

Comentarii (1)

  • Vizitator (coco)

    super !

Informaţii în completare